Sabtu, 3 September 2011

Rugi RM10 juta dalam tempoh enam bulan

KUALA LUMPUR – Polis menerima sebanyak 454 laporan berhubung kes panggilan telefon dengan menyamar sama ada sebagai pegawai polis atau pegawai bank dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini yang melibatkan kerugian mencecah RM10 juta.

Ketua Unit Keselamatan Siber, Bahagian Siasatan Jenayah Siber, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Supritendan Victor Sanjos berkata, dalam tempoh sama polis menahan seramai 39 orang dan ada dalam kalangan suspek telah dituduh di mahkamah.

“Kegiatan sindiket Macau Scam ini dikesan aktif memperdaya rakyat negara ini sejak tahun 2008. Jumlah laporan diterima pada tahun tersebut sebanyak 21 kes,” kata beliau.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm


Tipu guna nombor Bukit Aman

Ahli sindiket Macau Scam akan membuat panggilan secara rambang untuk mencari mangsa.

KUALA LUMPUR – Kes-kes penipuan tidak pernah surut. Saban hari pasti ada individu yang menjadi mangsa penipuan sama ada oleh sindiket yang berpangkalan dalam negara mahupun di seberang laut.

Pelbagai modus operandi digunakan oleh sindiket-sindiket terbabit untuk meraih wang daripada mangsa-mangsa. Tren paling mudah kebelakangan ini ialah ahli sindiket terbabit membuat panggilan telefon dengan menyamar sama ada sebagai pegawai polis atau pegawai bank.

Macau Scam merupakan salah satu sindiket yang berpangkalan di Taiwan dan Hong Kong, Sindiket itu dikesan paling aktif melakukan penipuan dengan membuat panggilan secara rambang kepada mangsa-mangsa termasuk rakyat negara ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo!

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm


Pengikut

Chat Room

widgeo